Ga direct naar: Hoofdinhoud

De Delftse Blik op de bierpul van prins Kwasi

De Delftse Blik op de bierpul van prins Kwasi

Je bent slim. Je reist, hebt een groot netwerk en een baan. Dan doe je lekker mee, toch? Helaas niet altijd. Delftenaar Hellen Chotkoe vertelt wat ze denkt en voelt bij de bierpul van prins Kwasi Boachi.

Over Hellen

Delftenaar Hellen Chotkoe is een nazaat van het kolonialisme in het Caribisch gebied en speelt een actieve rol in haar community. In het museum geeft ze de rondleidingen “De Delftse Blik op je veilig voelen” en “Sporen van Slavernij". 
 

Foto van een geschilderd portret van Kwasi Boachi door Carl Christian Vogel von Vogelstein, P. Hermann, ca. 1880. Stadsarchief Delft

Prins Kwasi

Op tienjarige leeftijd wordt prins Kwasi Boachi (1827-1904), vanuit het Afrikaanse koninkrijk Ashanti naar Nederland gestuurd als onderpand bij een verdrag tussen zijn vader, de koning, en de Nederlanders. Kwasi, ook wel Aquasi genoemd, komt samen met zijn neef Kwame terecht op een kostschool in Delft. 

Bierpul met deksel, Onbekend, ca 1840, glas en zilver, schenking van P. de Monchy. Foto Vera Bos

Gegraveerde bierpul

Later studeert Kwasi aan een voorloper van de universiteit van Delft. Dat gaat hem goed af. Hij brengt ook een studiejaar door in het Duitse Freiberg. Deze bierpul, met op het deksel gegraveerde namen van zijn studievrienden, neemt hij als aandenken mee terug naar Delft. 

Portret van Kwasi Boachi, A. Franke, 1847-48, daguerrotypie. Stadsarchief Delft

Buitengewoon, dat klinkt als een prestatie. Toch?

Kwasi wordt na zijn studie ‘buitengewoon aspirant-ingenieur’ en vindt een baan in Nederlands-Indië. Buitengewoon. Dat klinkt als een prestatie. Iets waar je trots op kunt zijn. Maar dat is het helaas niet.  

Portret van Kwasi Boachi en zijn kinderen, Aquasi en Quamina, P. Hermann, ca. 1900, foto. Stadsarchief Delft

Anders dan anderen

Buitengewoon betekent juist dat Kwasi geen ‘volwaardig’ ingenieur is. En zo wordt hij ook behandeld: hij mag niet in hetzelfde huis slapen of aan dezelfde tafel zitten als zijn collega’s. Naar een functie als leidinggevende kan hij fluiten. Hellen: ‘Het lijkt alsof er in die 200 jaar niets is veranderd. Wat zal hij zich onveilig hebben gevoeld…” 

Buitententoonstelling ‘De Delftse Blik op je veilig voelen’. Foto Marco de Swart

Over De Delftse Blik

De Delftse Blik is een bijzonder programma dat inwoners van Delft aan het woord laat. Om ieders blik te verruimen. De collectie en verhalen van het museum worden verbonden aan actuele thema’s als veiligheid en vrijheid.