Schenkingen en legaten
Door de jaren heen is de collectie van Museum Prinsenhof Delft verrijkt met diverse schenkingen en legaten. Dankzij deze bijzondere giften kunnen we de collectie blijven verbreden, verdiepen en unieke Delftse kunst en verhalen voor de toekomst veiligstellen. Hier lichten we een aantal van deze bijzondere schenkingen en legaten uit.
64 rectangles
64 rectangles is een reliëf van de wereldberoemde kunstenaar Jan Schoonhoven. De Delftse meester maakte dit werk in opdracht van kunstenaar Corrie de Boer (1932-2023) en haar toenmalige echtgenoot. Het werk is speciaal besteld voor boven de haard, waar het al die jaren heeft gehangen. Corrie de Boer was ervan overtuigd dat dit werk terug moest keren naar Delft. In samenspraak met haar twee dochters besloot ze het werk te schenken aan Museum Prinsenhof Delft. Het reliëf is een verrijking van de collectie van het museum, waarin een werk van Schoonhoven uit de Nederlandse Nulgroep (1960-1965) periode nog ontbrak.
64 rectangles, Jan Schoonhoven, 1965, Legaat Corrie de Boer c/o Pictoright Amsterdam 2023
Collectie Oosterholt
Het echtpaar Gerrit Oosterholt (1919-2010) en kunstenares Marri Oosterholt-Versteeg (1918-2012) deelde een passie voor kunst. Tijdens hun huwelijk bouwden zij een rijke kunstcollectie op die zich laat kenmerken als een “laat-Bremmeriaanse” verzameling. Dit is een verzameling waarbij de uitgangspunten van kunstpedagoog H.P. (Henk) Bremmer (1871-1956) als leidraad werd aangehouden.
Het echtpaar benoemde de Gemeente Delft als enig erfgenaam van het complete oeuvre van Marri Oosterholt alsook de complete kunstverzameling. Alle nagelaten collectie is in kaart gebracht, gedigitaliseerd en te raadplegen op een speciaal ontwikkelde website. Een representatieve dwarsdoorsnede van ruim 90 werken is aan de collectie van Museum Prinsenhof Delft toegevoegd. De overige werken zijn overgedragen aan Museum de Fundatie in Zwolle en de Stichting Onterfd Goed in Eindhoven.
Het echtpaar Oosterholt
Gillis van Oosten
Beeldend kunstenaar Gillis van Oosten (1916–2005) werkte het grootste deel van zijn leven in zijn geboortestad Delft. Van Oosten was actief als schilder, aquarellist, tekenaar, graficus en beeldhouwer. Ook werkte hij als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1960-1982).
Voor zijn overlijden besloot Gillis van Oosten alle werken van zijn hand die nog in zijn bezit waren, te legateren aan de Gemeente Delft, ten behoeve van Museum Prinsenhof Delft. Ruim 100 werken zijn aan de collectie van het museum toegevoegd. Deze selectie omvat schilderijen, aquarellen, tekeningen, zeefdrukken, reliëfs, blinddrukken en litho’s. Alle perioden, technieken en stijlen zijn hierin vertegenwoordigd. De complete artistieke nalatenschap van Gillis van Oosten, waaronder ook de werken die door de gemeente Delft zijn overgedragen aan de Stichting Onterfd Goed in Eindhoven, is te raadplegen op onderstaande website.
Zelfportret van de kunstenaar, Gillis van Oosten, 1948, olieverf op doek, Legaat van G. van Oosten
Schenken en nalaten
Heb je ook een bijzonder object in huis dat gerelateerd is aan Delft en denk je eraan om dit te schenken aan het museum? We bespreken graag de mogelijkheden.